ВП НУБіП України "Бережанський агротехнічний інститут"
ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТУРИЗМУ
  (03548) 2-31-73   E-mail:  ekonom.prurod@gmail.com    Декану факультету
Україна тримає стрій!!!
Featured

Виховна година: «Великодні традиції в Україні та світі». Майстер-клас декорування писанки в техніці «декупаж»

Screenshot 2021 04 28 10 03 04      Великдень — одне з  найважливіших релігійних свят у світі, і в кожній країні його святкують по-особливому. Напередодні цього свята, у групах Ек,О,Мн,Тр,Е-11Б викладачі іноземних мов Л.В. Кравчук та Н.М. Білан провели  виховну годину на тему: «Великодні традиції в Україні та світі».

   Переглянувши презентацію та відеоматеріали, студенти дізналися особливості святкування Великодня в Україні, Великій Британії та Німеччині. 

     Під час заходу, студенти ділилися цікавими ідеями фарбування яєць природніми барвниками. Ось декілька з них:

  • Отримати незвичайні крашанки в цятку, можна обвалявши мокре яйце в рисі, гречці чи інший крупі. Щільно загорнути його в капрон, та зварити в будь-якому барвнику.
  • Сині яйця можна отримати, якщо проварити їх у чаї Каркаде, або ж у листі червонокачанної капусти, чи проварити з ягодами чорниці, ожини та залишити на ніч.
  • Фарбувати яйця за допомогою цибулиння - це найвідоміший і найпростіший спосіб. Візьміть листочки петрушки й кропу, загорніть в них яйце, покладіть яйце в капрон і зваріть в цибулинні. Вийде яйце з красивим малюнком.
  • Якщо проварити сирі яйця зі шпинатом або кропивою, вони вийдуть зеленого кольору, в залежності від концентрації трави.
  • Жовті яйця вийдуть, якщо зварити їх у куркумі.
  • Червоні яйця вийдуть, якщо фарбувати їх соком буряка. Можна залишити у цьому відварі на ніч.
  • Лавандовий колір вийде після відварювання яєць в настої  фіолетової цибулі чи соку журавлини.
  • Якщо варити зі шкаралупою волоського горіха, яйця вийдуть світло-бежеві або коричневі.
  • Проваривши яйця в меленій каві отримаємо крашанки бежевого або коричневого кольору.
  • Щоб колір вийшов яскравішим - обирайте яйця білого кольору.
  • Додавайте краплину оцту в усі барвники.

   Справжньою родзинкою заходу став майстер-клас сучасного декорування пасхальних яєць в техніці «декупаж».

Screenshot 2021 04 28 10 02 31       Декупа́ж (фр. découpage, від découper — «вирізати») — техніка декорування різних предметів, заснована на приєднанні малюнка, або орнаменту (зазвичай вирізаного) до предмета і подальшому покритті отриманої композиції лаком. При виконанні роботи в даній техніці, спочатку вирізають надрукований малюнок, а вже потім приклеюють його на виріб, який треба задекорувати.

     Для роботи в даній техніці, знадобляться варені яйця, серветки з малюнком,  сирий яєчний білок. Яєчний білок  потрібно трішки збовтати.

    Як правило, красиві паперові серветки з кольоровим малюнком - багатошарові. Для оздоблення писанок потрібний тільки верхній шар, який слід відокремити. Акуратно вирізати малюнок із серветки та користуючись пензликом, приклеїти на яйце, з допомогою яєчного білка. Після висихання  узор відмінно триматиметься. Спробуйте і ви цю цікаву техніку!

04Бажаємо усім радісних і по весняному теплих Великодніх свят!

Лілія Кравчук, Наталія Білан
викладачі іноземних мов,
кафедри гуманітарних дисциплін

 

Карта повітряних тривог України

Free Joomla templates by Ltheme